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Key Question

Does the Town Council desire to amend Town 
Code §11-2-30 to prohibit parking vehicles on 
areas other than a driveway area?
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Complaints
• Recent complaint have been made to the Town Code 

Enforcement Officer regarding individuals parking vehicles on 
residential property in side or visible rear yard areas that are 
not part of the existing driveway

• One particular complaint was that a short term rental 
property had parked six or more vehicles in a dirt side yard 
area on a regular basis.  No existing Town Code provision 
within the Town’s “Parking Restrictions” (Town Code §11-2-
30) addressed or prevented this type of activity
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Other Municipality Codes
• Town staff looked to what other municipalities do to prevent unsightly 

parking which also produces fugitive dust.  One provision from Fountain 
Hills addressed this issue, and was worded as follows:

– “No person shall park or cause to be parked a vehicle on any portion of a 
residential property that is visible from a street or adjacent property unless 
such vehicle is parked upon a driveway designated as such on the approved 
site plan for the property and which is surfaced with asphaltic concrete, 
pavement bricks, cement concrete or other approved material designated in 
Section 7.03 of the Fountain Hills Zoning Ordinance. For the purposes of this 
subsection, a vehicle shall not be deemed visible if it is completely enclosed 
within a six foot high solid wall with view-obscuring gates.” (Underlining 
added)
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Code Change Recommended

• Staff would recommend that a similar subsection be added to 
the existing Parking Restrictions contained within Town Code 
§11-2-30:

“No person shall park or cause to be parked a vehicle on any portion of a 
residential property that is visible from a street or adjacent property unless such 
vehicle is parked upon a driveway on the property which is surfaced with 
asphaltic concrete, pavement bricks, cement concrete, or other material that is 
consistent with the dust control restrictions for parking surfaces under Town 
Code §5-10-5(D).  For the purposes of this subsection, a vehicle shall not be 
deemed visible if it is completely enclosed within a six foot high solid wall with 
view-obscuring gates.”
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Questions

• Does the Town Council desire to amend Town 
Code §11-2-30 to include a new subsection 16 
adding language prohibiting parking on visible 
areas that are not part of the existing 
driveway on the property?

• Other Comments or Questions?
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